Det sies ofte at man ikke må bruke såpe i støpejernsgryter og -panner. Men stemmer det? I denne artikkelen tar vi for oss dette spørsmålet og gir deg våre beste tips til hvordan du bør rengjøre støpejernsgryter og -panner.
Jeg fikk panikk. Jeg så min svigerfar vaske støpejernspannen min med Zalo. Jeg turte ikke si noe der og da. Dagen etter skulle svigermor lage pannekaker. Hun brukte støpejernspannen. Pannekakene hang fast og det ble ikke en suksess. "Selvsagt", tenkte jeg, "pannen ble jo vasket med såpe". Men er det egentlig riktig at vi ødelegger non-stick eller slipp-belegget i støpejern når vi vasker med såpe?
Det korte svaret er nei.
Det litt lengre svaret: Det var riktig for 100 år siden. På den tiden brukte man animalsk fett til matlagingen. Animalsk fett komplimenterte smak og ga stekeskorpe, men det ga også pannene og grytene, som alle var støpejern, smurning. Dette var en fordel fordi pannene og grytene da ikke tørket ut. Det kunne stekes uten at maten hang fast. Hvis pannen eller gryten ble vasket med såpe, forsvant imidlertid smurningen, noe som måtte unngås. Dette er den historiske opprinnelsen til regelen om "aldri vask støpejern med såpe". I dag er det annerledes. Vi bruker vegetabilske oljer, som solsikkeolje og rapsolje, som går under kategorien semi-og tørkende oljer. Disse er vegetabilske eller syntetiske oljer som kjemisk kan reagere med oksygen i luften. Når oljen smøres som en tynn film i en støpejernsgryte, vil den over tid, i møte med oksygen, bli hard og elastisk. Når oljen tørker og blir hard, skapes et slipp-belegg (polymerisering 🤓). Dette belegget er motstandsdyktig. Det er grunnen til at tørkede oljer lenge har blitt brukt til blant annet oljemalerier og som billakk. Belegget beskytter også til en viss grad mot mot såpe. Dette er grunnen til at du kan vaske støpejern med såpe fra tid til annen. Belegget slipes ned over tid og det krever derfor vedlikehold.
Det animalske fettet kan også reagere med luft og skape et slipp-lignende belegg. Det gjelder særlig når fettet blir varmet opp, men det krever mye lengre tid enn tørkende oljer. Når man da vasker støpejernet daglig, som før i tiden, vil det ikke få tid til å reagere. Det blir i stedet vasket vekk før det rekker å skape beskyttelseslag.
Er du flink til å vedlikeholde dine støpejernsgryter- og panner, og smører dem med linfrøolje, vil den vare i generasjoner selv om den fra tid til annen vaskes med såpe.
Du kan lese mer om hvilken olje vi anbefaler, og hvordan du vedlikeholder og vasker støpejern her.
Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta flere tips, guider og inspirasjon!
Hva gjør du?
0%Jeg bruker såpe i støpejernsgryter og -panner
0%Jeg bruker ikke såpe i støpejernsgryter og -panner
Comentarios