Mange østlendinger foretrekker ribbe på julaften. For vestlendinger er det utenkelig. De vil ha pinnekjøtt. Jeg oppvokst på Sørlandet. Jeg husker hvor overrasket jeg ble da en av vennene mine fortalte meg at de spiste juletorsk på julaften. Det hadde jeg aldri hørt om før. Visste du at en del sørlendinger også spiser kalkun? Og at del nordlendinger spiser lutefisk?
Jeg skulle gjerne vært flue på veggen i de norske hjem i juletiden. Jeg lurer på om det diskuteres - kanskje til og med krangles - om julematen? Utfordrer yngre generasjoner de eldre generasjonene? Det er ikke utenkelig at bestemor vil ha pinnekjøtt, mens barnebarnet vil ha vegetarmat eller kanskje til og med pizza. I en undersøkelse fra 2021 om nordmenns matvaner i juletiden, svarer 4% at de spiser pizza på julaften. Jeg ser for meg at det settes mange retter på julaften for å gjøre alle fornøyde. Jeg skulle gjerne sett et middagsbord med ribbe, pinnekjøtt og ribbe. Det er ikke ofte man ser. Mange føler på et visst press under juleforberedelsene. Ribbesvoren må være perfekt. Pinnekjøttet må ha den perfekte saltsmaken.
Det er spennende å ta en historisk titt på juletradisjonene. Det eksisterer riktignok store geografiske forskjeller når det gjelder julemåltidet, men de har blitt mindre enn tidligere. Vi skal ikke lengre tilbake enn til femtitallet, før forskjellene var mer fastlåste enn de er i dag.
Mattradisjoner stammer ofte fra nødvendige tiltak som måtte til for å unngå forråtnelse.
Pinnekjøtt er et eksempel. Det innebærer salting og tørking av kjøttet. Det er opprinnelig konserveringsteknikker. Fersk kjøtt kunne ikke lagres over vinteren. Før i tiden fantes det jo ikke fryser.
Juleribba har alltid har vært her, tenker du kanskje. Mange kan ikke tenke seg en julekveld uten ribbe. Men historisk sett har julemåltidet vært fersk fisk. På 1800-tallet var Norge dominert av sild og potet.
Ribba gjør sannsynligvis sitt inntog i Norge på grunn av inspirasjon fra Danmark. Frem til slutten av 1800-tallet var ribbe de rikes julemiddag ettersom det både var en ferskvare og tilberedelsen krevde gode kjøkkenfasiliteter (stekeoven).
Som kjent må vi også ha noe å drikke til maten. Juleaften er ikke et unntak. Historisk sett har nordmenn drukket juleøl i jula. Går vi omtrent 1000 år tilbake, var det faktisk lovpålagt for kornbønder å brygge juleøl. Jeg vil tro det finnes mange varianter i dag. Bestefaren min drakk et glass Martini på julaften. Mormor drakk Gammel Dansk. Selv foretrekker jeg rødvin.
I min familie har vi faktisk vært litt frem og tilbake med julemiddagen. Men i år har vi bestemt oss for ribbe. Jeg skal bruke denne oppskriften.
Bildet under gir en liten forsmak.
Gledelig jul!
Hilsen Martin fra Kulina.
Kommentarer