Har du sett brød med nydelige luftbobler? Har du tatt en bit og kjent på den himmelske brødfølelsen? Myk konsistens og syrlig smak? Velkommen til surdeigsbaking. En fantastisk, men lunefull, verden. Vet du ikke hvordan du skal starte med surdeigsbaking? Fortvil ikke. Henrik fra Kulina gir deg tips som kan hjelpe deg på vei. Reisen kan bare starte ett sted: med surdeigsstarter.
Hva er surdeigsstarter?
All surdeigsbaking, starter med en surdeigsstarter. Enkelt forklart, kan du tenke på surdeigsstarteren som tradisjonell gjær. Du må tilsette litt av surdeigsstarteren til det du skal bake, for at det skal gjære og få den karakteristiske syrlige smaken. Surdeigsstarteren lever sitt eget liv i et glass, og fungerer som en gjærfabrikk. Dersom du aldri bruker opp alt av starteren, og mater den jevnlig, så vil du alltid ha en surdeigsstarter som du kan tilsette din bakst.
Men hva består en surdeigsstarter faktsik av? -Mel og vann. Verken mer eller mindre. Når mel og vann står sammen over tid, fermenterer det og utvikler gjærkultur. Surdeigsstarteren tilsettes det man skal bake, ofte i stedet for gjær, slik blir det altså surdeigsbakst. Surdeigsstarter gjør at bakverk kan gjære uten tradisjonell gjær fra butikken. I tillegg påvirkes både bakverkets utseende og smak. Surdeigsbrød får de karakteristiske luftboblene og en syrlig smak, som så mange forelsker seg i.
Er det vanskelig å lage surdeigsstarter?
Nei. Det er enkelt; Du trenger mel, vann, et glass med lokk og tid. Etter ca fem dager, så har du din lille gjærfabrikk i et glass, som med litt omsorg, kan leve i flere hundre år.
Å bake med surdeig, derimot, er en helt annen historie. Det trenger likevel ikke å være komplisert. Hemmeligheten er å tenke enkelt. Ett sted må man starte. Du befinner deg på det rette stedet.
Tar det lang tid å lage surdeigsstarter?
Det kan ta rundt 5 dager, med 5 minutters jobbing hver dag, for å lage surdeigsstarteren. Ulike meltyper kan brukes, men jeg anbefaler å starte ut med rugmel. Den inneholder mer næring enn vanlig hvetemel. Gjæren får da mer mat og vokser fortere.
Hvordan lager jeg surdeigsstarter?
Det finnes mange måter, men gjør det enkelt. Bland like deler vann og mel i et glass over flere dager. Denne oppskriften på surdeigsstarter er god. Den er rask, enkel og effektiv.
Les videre i artikkelen for å få de beste tipsene til surdeigsstarteren din.
Hva betyr det å mate surdeig?
Ja, det høres kanskje litt rart ut. Men surdeigsstarteren er som oss. Den vil ikke sulte. Så hvordan skal man mate en surdeig? Et enkelt prinsipp er å bruke er 1:1:1. Om du har 25 gram surdeigsstarter, mater du den med 25 gram mel og 25 gram vann. Du trenger ikke å være så nøye, men prøv å blande like deler mel og vann oppi surdeigsstarteren. Når du har matet surdeigsstarteren med mel og vann, og blandet godt, så bør du sette et strikk rundt glasset, som markerer hvor høyt i glasset surdeigsstarteren er. Slik kan du se hvor mye den vokser fra utgangspunktet med tiden.
Hvor ofte den skal mates, avhenger av hvor ofte du bruker den. Står den i kjøleskapet, bør den mates minst hver tredje uke. Surdeigsstarteren har en tendens til å vokse og vokse. Du må huske å bake underveis, slik at det fortsatt er plass i glasset.
Hva kan jeg bruke surdeigsstarteren til?
Surdeigsstarter kan brukes til så mangt. Det vanligste er i bakst som surdeigsbrød og pizzabunn. Sannheten er at surdeigsstarter egner seg til mye forskjellig bakst, så som vafler og pannekaker eller bakst som tradisjonelt bruker syrlig melk. Det er kun fantasien som setter grenser.
Hvordan vet jeg at surdeigsstarteren er klar?
Surdeigsstarteren er klar når den er luftig og aktiv. Som regel har den vokst seg dobbelt så stor som fra da du matet den sist (strikket rundt glasset viser hvor den vokste fra). Det er best å bruke starteren akkurat når den har begynt å falle igjen. Da har den nettopp vært aktiv og begynner å bli sulten. Det er likevel ikke nødvendig å treffe dette tidspunktet nøyaktig.
En enkel test er å legge litt av starteren i en bolle med vann. Flyter starteren, er den klar til å brukes. Dersom den synker, har starteren ikke fått stå og vokse lenge nok, eller så har den stått for lenge og er ikke lenger aktiv. Se på glasset om starteren har falt, eller om den fortsatt er på vei opp.
Hvor mye surdeigsstarter skal jeg bruke?
Mengden surdeigsstarter avhenger av oppskriften og hva du skal lage. Noen oppskrifter bruker mye surdeigsstarter for å nedkorte hevingsprosessen. Jo mer surdeigsstarter, jo fortere skjer hevingen. Hvor mye du bruker, må avveies mot smak. Desto lenger en brøddeig med surdeig får stå, desto mer kompleks blir smaken.
Hvordan oppbevarer jeg surdeigsstarteren?
Surdeigsstarteren er et levende vesen, nesten som et kjæledyr. Tar du vare på den over tid, vil den gi deg større og større opplevelser. Hvor surdeigsstarteren holder til i huset ditt, bør avhenge av hvor ofte du baker.
Flere ganger i uken - kjøkkenbenken
Skal du bake flere ganger i uken, kan du ha surdeigsstarteren stående på kjøkkenbenken. I så fall bør den mates en til to ganger om dagen.
Av og til - kjøleskapet
Skal du bake en gang i uken? Hver annen uke? Da trives surdeigsstarteren best i kjøleskapet. Sett den i kjøleskapet 6 til 12 timer etter du har matet den, slik at den er aktiv før den sier hei til kjøleskapshyllen. Du bør mate den minst en gang hver tredje uke. Med litt flaks, kan faktisk surdeigsstarteren din klare seg opp til 5 måneder i kjøleskapet uten mating. Kvelden før du skal bake, bør du ta surdeigsstarteren ut på kjøkkenbenken og måte den, slik at den er aktiv og klar neste morgen.
Sjelden - fryseren
Skal du snart på etterlengtet ferie? Eller kanskje du bare ikke er i bakehumør? Ja, da kan du faktisk fryse surdeigsstarter. Det er ikke helt sikkert at surdeigsstarteren vil overleve, men dersom du fryser den når den er skikkelig aktiv, kan den sannsynligvis overleve flere år i fryseren. Legg aktiv surdeigsstarter i et glass eller beholder som er tett og tåler å fryse. Når den skal brukes igjen, tas den ut av fryseren og settes på kjøkkenbenken. Etter tining, må den mates igjen. Det kan hende den må mates i fire dager før det blir skikkelig futt i den igjen. Mat den en til to ganger om dagen.
Tørke surdeigsstarter
Du kan også tørke surdeigsstarteren. Smør den utover et papir og la den tørke helt inn. Når den er helt tørr, knekker du den i biter og legger den i et glass med lokk. Glasset med surdeigsstarteren må stå skjermet fra sollys, gjerne i kjøleskap eller kjøkkenskap. Når surdeigsstarteren skal brukes til bakst, blandes de tørkede flakene med like deler mel og vann.
💡 Pro tip!
Aldri gå tom for surdeigsstarteren. Du må ALDRI bruke opp alt. Da vil du ikke ha noe mer surdeig til dine neste brød og må begynne på nytt.
Start ut med rugmel når du lager surdeigsstarter. Rugmel er full av næring til gjæren.
Det beste av to verdener - Bruk rug og hvetemel når du mater surdeigsstarteren. Rug er full av næring, og hvetemel er billig.
Comments