top of page

Slik gjør du

Dag 1:
I et glass som rommer ca 4 dl bland rugmel og romtemperert vann. Bland til starteren er klumpfri. Legg på et lokk eller dekk til med plastfolie. Ikke skru lokket hardt igjen. Gass må få slippet ut av glasset.

La starteren stå i romtemperatur i ca 24 timer

💡bruk et desilitermål av glass, så kan du se hvor mye starteren vokser
💡bruk et strikk rundt glasset, slik at du kan se hvor mye starteren vokser etter den er ferdig blandet

1.

Dag 2:
Starteren har ikke hevet seg noe, og slik skal det være. Du må dessverre kaste halvparten som ligger i glasset (ca 125 gram).
Bland inn romtemperert vann og rugmel
Sett lokket svakt på, og la stå i romtemperatur til neste dag. I morgen vil du se at starteren begynner å bli aktiv

2.

Dag 3:
Starteren har begynt å bli aktiv. Ikke gjør samme feil som meg, og bland i et for lite glass… Er ikke starteren din aktiv enda? Ikke noe problem, bare fortsett å følg stegene

Fjern ca halvparten, bland inn romtemperert vann, rugmel og hvetemel.

La starteren stå mellom 12-24 timer. Det beste er å mate den akkurat etter den har vært mest aktiv, men gjør det som passer tidsplanen din

3.

Dag 4:
Igjen, tøm ut ca halvparten, tilsett romtemperert vann, hvetemel og rugmel. Starteren din bør ha begynt å bli aktiv nå.
La stå i romtemperatur i 12-24 timer

4.

Dag 5:
Siste dag med mating før vi kan begynne å bruke surdeigsstarteren 🎉

Som før: tøm ut ca halvparten, tilsett romtemperert vann, rugmel og hvetemel

Om 12-24 timer (avhengig av temperatur i rommet) så vil surdeigsstarteren være klar til bruk.

Se neste steg for hvordan du vedlikeholder/mater starteren, og hvordan du oppbevarer den

5.

Dag 6:
Surdeigsstarteren er klat for bruk. Det beste er å bruke den, rett etter den har nått en topp. For å teste om den er klar kan du ta ut litt av starteren og legge i en skål med vann. Flyter den, så er den klar. Om ikke så må du vente litt, eller mate den igjen.

Dersom du har starteren på kjøkkenbenken, så bør du mate den hher dag. Da tømmer du ut halvparten, og mater med like mengder vann og mel (eksempelvis 20 gram vann, og 20 gram mel).

Du kan oppbevare starteren i kjøleskapet. Da trenger du kun å mate den 1 gang i uken/ 1 gang hver andre uke. Kvelden før du skal bake, bør du ta surdeigsstarteren ut av kjøleskapet, og mate den. Da vil den være aktiv og klar til bruk morgenen etter.

Har du spørsmål, så er det bare å kommentere oppskriften!

Lykke til, og god baking! 🍞🥖🍞🥖

6.

Surdeigsstarter 🫧🍾🍞

Alle gode ting starter med surdeigsstarter. Det er ikke helt sant, men er ikke så helt feil heller. Surdeigsstarter kan brukes til så mangt. Du kan lage brød, kaker, rundstykker og pizza. I prinsippet trenger du aldri igjen å kjøpe gjær. Surdeigsstareren blir bedre og bedre med tiden, og varer livet ut så lenge du mater den. I denne oppskriften bruker jeg en blanding av rugmel og hvetemel. Jeg bruker rugmel fordi det har mer næring, slik at det blir mer mat til gjæren. Dette gjør at surdeigsstarteren vokser raskt og blir aktiv. Etterhvert blander jeg inn vanlig hvetemel når surdeigsstarteren er aktiv, rett og slett for at det er billigere 👌

Denne surdeigsstarteren er klar til å bakes med etter 5 dager. Hvor ofte du må mate den avhenger av temperaturen på kjøkkenet ditt. Gjør neste steg mellom 12 og 24 timer. Etter noen dager vil du se på glasset at starteren har hevet. Målet er å mate den akkurat når starteren har begynt å falle sammen.

#Enkel #Frokost #Lunsj #Hovedrett #Kveldsmat #Prisbevisst #Familie #Glutenfri #Tradisjonell #Korn #Brød #Surdeig #Rundstykke #Boller

Enkel

Vanskelighetsgrad

20 min

Aktiv

Passiv

20 min

Total

Henrik

Henrik

Se profil i appen

Ingredienser

355 g Rugmel

105 g Hvetemel

525 g Vann

4 posjoner

bottom of page